Tel.:22 631 11 89; Tel.: 600 333 471; Tel.: 600 333 472 kontakt@profnes.com

Mielenie kawy to magiczny moment, w którym zmieniamy wypalone wcześniej przez ekspertów ziarna kawy w drogocenny proszek. Proces ten ma niezaprzeczalny wpływ na ostateczny smak napoju, a jego poprawne przeprowadzenie wymaga ogromnej wiedzy eksperckiej i biegłości. Oto jak przebiega:

Opracowanie sposobu mielenia, który wydobywa charakterystyczny smak każdej kawy Nespresso, wymaga wieloletniego doświadczenia. Kawa musi być nie tylko starannie zmielona, ale też za każdym razem jednakowo. Dlatego tak bardzo podziwiamy nasze mistrzowskie młynki do kawy – tak jak my, są niezwykle drobiazgowe, gdy w grę wchodzi stworzenie idealnej filiżanki kawy.

Kiedy cząsteczki kawy są zbyt duże, woda przenika przez nie zbyt szybko, przez co traci się pełną gamę smaku zamkniętego w każdym ziarenku. Jeżeli natomiast są zbyt drobne, woda nie będzie miała odpowiedniej drogi przepływu, co sprawi, że kawa nabierze gorzkiego, cierpkiego smaku. Dodatkowo gdy cząsteczki nie mają jednakowych rozmiarów, na dnie filiżanki może pojawić się niepotrzebny osad.